October 19, 2020 Search Company

Hvad er et gæsteindlæg?

Et gæsteindlæg kan være et indlæg på en blog hjemmeside, som du ikke selv ejer. Det handler i princippet om, at du tager kontakt til ejeren af blog hjemmesiden og spørger vedkommende, om du må få lov at udgive noget på deres side.

Udover at det giver noget mere eksponering, så kan det altså også have den værdi, at du kan være så heldig, at få et link med fra siden til din egen side.

Sådan skriver du et godt gæsteindlæg

De fleste af os er opdraget til at opføre os pænt. Spørge om lov. Vente i kø. Sige mange tak.

Den høflighed skal du tage med dig, når du skriver gæsteindlæg. Hav respekt for at du optræder på en andens scene. Lær hvem dit publikum er og giv dem dit bedste materiale.

Gæsteblogging er serious business

Bloguniverset ligger i den lette ende af skalaen. Men et fagligt gæsteblogindlæg er serious business. Når du gør dig umage og udgiver et gæsteindlæg, som giver værdi til alle involverede, så har du vundet.

Værdi for dig:

 • Du udvider dit faglige netværk
 • Du styrker dit brand og din position som ekspert på dit felt
 • Du øger den naturlige link trafik til din egen side

Værdien for læseren er din fornemste opgave. Når du får gratis taletid, skal du sørge for at lære fra dig. Vis hvad du kan og hvordan du kan hjælpe læseren.

Afledte effekter for ejeren af platformen:

 • Mere trafik
 • Større kendskabsgrad
 • Bedre placering i søgeresultater

Read the room

Til at starte med er der lidt rugbrødsarbejde i at finde relevante platforme til dine gæsteindlæg. Men med en smule branchekendskab og et par Google søgninger kommer du langt.

Når du tager kontakt, kan du med fordel vedhæfte et par af dine tidligere artikler, som eksempler på dit arbejde. Ejeren af platformen skal gerne kunne se potentialet i at overlade mikrofonen til dig.

(Er du ikke selv den store skribent, er det også helt ok at bruge en ekstern tekstforfatter.)

Når du skriver dit gæsteindlæg, skal du først og fremmest forholde dig til målgruppen for den side, du skriver til. Interesseområderne og det faglige niveau på siden og hos modtagerne. Du kan også se på, hvordan et typisk indlæg er bygget op på siden.

Med andre ord: Read the room. Inden du stiller dig op på en ny scene.

Skriveprocessen

Prøv at forestille dig, at du skriver til en ven, som er i målgruppen for det, du skriver om. Din ven har stillet dig et spørgsmål, som du svarer på. Så enkelt er det egentlig.

Her får du mine 5 bedste skrivetips (som giver længere reach):

 1. Skriv unikt, søgevenligt og letlæseligt indhold.
 2. Svar på et typisk spørgsmål indenfor din branche.
 3. Koncentrer dig om at give løsninger, tips og guides.
 4. Vær konkret. Brug eksempler.
 5. Læs korrektur på din tekst. Eller få en anden til at gøre det.

Sidst, men ikke mindst: Når du skriver et gæsteindlæg – eller udgiver indhold i det hele taget – er det god stil at åbne op for kommentarer og spørgsmål. Det betyder selvfølgelig også, at du skal huske at svare på de henvendelser du får. Se det som en tillidserklæring, når læserne bliver nysgerrige på det, du skriver om.

Gæsteindlæg som linkbuildingstrategi

I sidste ende er et gæsteindlæg en linkbuildingstrategi. Du giver gratis værdi til en ekstern platform i bytte for et backlink til din egen side.

Et relevant link fra en autoritær side er godt for din SEO. Det får dig til at stå stærkere i Googles øjne.

Måske skriver du om et emne eller bruger et eksempel, hvor du kan linke til en uddybende artikel på dine egen side? Eller du kan linke til dine profiler på sociale medier, hvis det er der, dit fokus er lige nu.

Du kan også linke ud til andre, hvis det giver mening for dig. Måske har du en ekstern kilde, der understøtter dit budskab. Eller et konkret eksempel på hvordan det, du skriver om, bliver udført i praksis andre steder. Skriver du om “Tone of voice” kan du fx henvise til Djurslands.dk som eksempel – en kristen efterskole der har et fyldigt ordforråd og en klar tone.

Herved får læseren reelt mere værdi, da de selv kan klikke ind og udforske, hvordan andre fortolker det emne, du fortæller om.

Når dit gæsteindlæg er udgivet, kan du frit vælge at dele det på dine egne kanaler. Stol på at din generøsitet og taknemmelighed kommer tilbage til dig.

Hør alle afsnit af Organisk Vækst

Du finder alle podcast-episoder her: